50 jaar na de naakte aap Kenniscafé

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het is in 2017 precies vijftig jaar geleden sinds gedragsbioloog Desmond Morris zijn boek 'De naakte aap' presenteerde. Welke veranderingen hebben de mens en de evolutiebiologie sinds die tijd meegemaakt? Gesprek met verschillende deskundigen.

In 1967, 50 jaar geleden, kwam ‘The Naked Ape’ uit, het beroemde boek van de Engelse gedragsbioloog Desmond Morris. Een goed momente om reflecteren op 50 jaar onderzoek in de evolutiebiologie. De evolutie van de mens staat sterk in de belangstelling. Wat is nu precies bekend over onze voorouders? Hoe werkt evolutie eigenlijk, wat is de rol van genen in deze ontwikkeling? Welke overblijfselen van onze voorouders zitten er nog in ons lichaam? En evolueert de mensheid op dit moment?

In hun nieuwe boek Evolueren wij nog? bieden auteurs Nico van Straalen en Dick Roelofs een uitgebreid geïllustreerd overzicht voor iedereen die meer wil weten van de evolutie en de ontwikkeling van de mens. Ze zoomen met name in op de biologische ontwikkelingen van ons lichaam. Met de hulp van een panel van experts lichten zij hun boek nader toe.

Over de sprekers

Louise Vet is directeur Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan Wageningen Universiteit.

Peter de Knijff is humaan geneticus bij LUmc en hoogleraar in de Faculteit der Geneeskunde op het gebied van de populatie- en evolutiegenetica.

Jelle Reumer is bioloog en paleontoloog. Hij is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en daarnaast bijzonder hoogleraar paleontologie aan de Universiteit Utrecht.

Nico van Straalen is dierecoloog, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam met als specialisaties evolutiebiologie, moleculaire ecologie en zoölogie.

Dick Roelofs is moleculaire ecoloog, eveneens werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam, leider van een onderzoeksgroep ecogenomics.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

vrijdag 21 april 2017 van 17:00 tot 18:30

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie