18e eeuws fotoshoppen en vakantie Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Dordrechts Museum, Huis van Gijn en Het Hof van Nederland leer je alles over de Dordtse geschiedenis, fotoshoppen in de 18e eeuw en vakantie in de 19e eeuw.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Welke trucjes heeft een schilder?
Zondag 17 september – Dordrechts Museum
Met de computer kun je foto’s mooier maken dan ze zijn. Fotoshoppen noem je dat. In de 18e eeuw konden ze dat ook. Schilders hadden zo hun eigen trucjes om hun werk een beetje op te poetsen. Knippen, plakken, kopiëren of manipuleren, met conservator Sander Paarlberg ontdek je hoe ze dat deden.

Wat ligt er in Dordrecht onder je voeten?
Zondag 15 oktober – Het Hof van Nederland
Zou je een Dordtse mol onder de grond laten vloggen, dan komt hij heel wat tegen. Zijn nagels breken op funderingen van verdwenen huizen. Z’n gang loopt dood op de muren van een oude waterput. En hij kan zomaar op een kerkhof belanden of in een afvalbak van meer dan 700 jaar geleden. Kijk, luister en probeer tijdens het college van archeoloog Deborah Paalman.

Hoe gingen mensen vroeger met vakantie?
Zondag 12 november – Huis van Gijn
Reizen in de 19e eeuw, hoe ging dat? Met welke vervoersmiddelen? Is er een verschil tussen reizen en vakantie? Tijdens dit college neemt conservator Wyke Sybesma je mee op reis met de toerist Simon van Gijn (1836-1922), de onervaren reiziger Frans Lebret (1820-1909) en de avontuurlijke ontdekkingsreiziger Alexine Tinne (1835-1869).

Creawattes? Wanneer ben je creatief?
Zondag 10 december – Dordrechts Museum
In deze snel veranderende wereld is creativiteit belangrijk om te overleven. Door het creatieve proces van kunstenaars te bestuderen, kun je leren hoe je samen iets van waarde kunt maken. Ook jij kunt de kunst van creëren leren en je creatief vermogen vergroten. Na dit college van ‘design thinker’ Cor Noltee weet je hoe je dat kunt doen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 12 november 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 15 oktober 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 17 september 2017 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Dordrechts Museum Museumstraat 40 3311 XP, Dordrecht Nederland

Contact

+31 (0)78 770 87 08