100 jaar na de zonsverduistering Symposium over Einsteins relativiteitstheorie

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Eén eeuw geleden bewees Arthur Eddington de relativiteitstheorie van Albert Einstein met een experiment. Tijdens deze lezing geven vier experts antwoord op de vraag: wat betekent dat voor het begrip van de verbuiging van ruimte, tijd en licht?

Tijdens de grote zonsverduistering op 29 mei 1019 mat Arthur Eddington hoe het licht van sterren afbuigt door de zwaartekracht van de zon. Daarmee bewees hij de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Wat betekent deze meting voor de sterrenkunde en astrofysica van nu?

Over de sprekers

Ed van den Heuvel is sterrenkundige en astrofysicus. Hij is emeritus hoogleraar op de Universiteit van Amsterdam bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. Hij spreekt over de zonsverduistering in 1919 en het experiment van Eddington.

Anna Watts, universitair hoofddocent astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam, behandelt het Neutron star Interior Composition Explorer (NICER) programma van NASA. NICER is gelanceerd op 3 Juni 2017, en moet de electromagnetische en zwaartekrachtseigenschappen van neutronensterren meten in een omgeving waar de dichtheid en de druk hoger zijn dan in atomische kernen.

Elena Maria Rossi is universitair hoofddocent theoretische astrofysica en datamining aan de Universiteit Leiden. Zij spreekt over de zwaartekrachtgolvendetector Laser Interferometer Space Antenna (LISA), die in 2034 gelanceerd moet worden door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

Stefan Hild, hoogleraar experimentele fysica van de Universiteit van Glasgow en het Instituut voor Zwaartekrachtonderzoek, behandelt het Einstein Telescope project, die in de toekomst ook zwaartekrachtgolven moet gaan detecteren.

De avond wordt begeleid door moderator Gideon Koekoek, universitair docent fysica van de Universiteit Maastricht en het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica (Nikhef).

Voertaal

De voertaal van dit symposium is Engels.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 20 mei 2019 van 18:00 tot 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Theaterzaal OBA Oosterdok Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 10