Naar de content

Schone rozen zonder schimmel dankzij chloor

Een belangrijke ziekteverwekker in rozen, de schimmel Botrytis cinerea, is heel goed te bestrijden met een scheutje chloor. Dat ontdekten Wageningse onderzoekers bij toeval.

Botrytis cinerea is een groot probleem in de rozenteelt. Elke roos is besmet met sporen van de schimmel. Die moeten worden gedood voordat de rozen per schip of vliegtuig naar de consument gaan. Omdat de schimmel snel resistent wordt, gebruiken telers daarvoor ingewikkelde spuitschema’s met vier of vijf bestrijdingsmiddelen.

Controlemiddel blijkt oplossing

Dat kan veel simpeler, leggen Amerikaanse en Wageningse onderzoekers deze maand uit in het tijdschrift Postharvest Biology and Technology. Agrotechnoloog Ernst Woltering vergeleek met Amerikaanse collega’s van de University of California (UC Davis) commerciële middelen om de botrytis te bestrijden in het laboratorium. Tijdens de test gebruikten de onderzoekers een chlooroplossing als controlemiddel. Tot hun verbazing werkte het chloor beter dan de andere middelen. Een liter water met een klein scheutje huishoudchloor (één of twee milliliter) volstaat, zegt Woltering. Het chloor doodt alleen de sporen van de schimmel. “Als de plant al is geïnfecteerd door de schimmel, werkt het chloor niet.”

Geen patent

Woltering heeft het chloor inmiddels getest bij partijen rozen tijdens containervervoer op schepen. Gebruik van chloor leidt tot vijftig tot zeventig procent minder aantasting door de schimmel. Bovendien is bij wél aangetaste rozen de schade minder erg, concludeert Woltering.

De onderzoekers ontdekten de gunstige werking van chloor twee jaar geleden al, maar zochten eerst uit of ze patent op hun vinding konden aanvragen. Dat bleek niet het geval. ‘De oplossing is zo verschrikkelijk simpel dat een patent niet kan’, zegt Woltering. ‘Iedereen kan de chlooroplossing zo kopen. De vinding is niet te beschermen. Daarom hebben we de uitkomsten nu maar eens gepubliceerd.’

Dit artikel is een publicatie van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR)