Naar de content

Powerwindow wint groene prijs

Physee, cc by 1.0

De Powerwindow, een raam dat zonne-energie opwekt, heeft de Green Challenge gewonnen. Dat is een van de belangrijkste internationale prijzen voor groene innovaties. Startup Physee uit Delft krijgt een half miljoen om de veelbelovende technologie verder te ontwikkelen. Hun eerste zonneraam is net geplaatst.

Willem Kesteloo met de eerste prijs: een half miljoen.

Physee, cc by 1.0

Moderne gebouwen zitten vol met ramen. Natuurlijk zorgen die al voor veel licht binnen of een mooi uitzicht. Maar er is nog meer mogelijk. Je kunt er ook energie mee opwekken. Althans met een zonneraam als de Powerwindow. Het won hiermee de Green Challenge, een prijs voor innovatieve groene technologie van de Postcode Loterij. Als gebouwen elektriciteit opwekken via zonneramen is er minder energie nodig van vervuilende bronnen, zoals bijvoorbeeld kolencentrales.

“We zijn blij verrast met deze winst”, zegt Willem Kesteloo, een van de oprichters van Physee. “De andere vier genomineerden (zie kader onderaan) waren in hun eigen markt ook met zeer bijzondere oplossingen bezig. Met het geld gaan we ons onderzoek uitbreiden om zo snel mogelijk naar een schaalbare productiecapaciteit te komen.”

Glow in the dark

Een Powerwindow lijkt wel wat op een zonnepaneel. Beide zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Bij een zonnepaneel wordt de hele oppervlakte daarvoor gebruikt. Maar bij een Powerwindow kan dat niet, want dan is een raam niet meer doorzichtig. “Bij ons zitten de zonnecellen in het raamkozijn verwerkt. Wij ontwikkelen een speciale zeer dunne coating die het infrarode licht omzet in elektriciteit. Omdat we infrarood gebruiken, blijft het raam transparant. Op deze manier zetten we dertig procent van het licht om in elektriciteit.”

Je kunt er doorheen kijken en ze wekken energie op: Powerwindows.

Physee, by CC 1.0

Kesteloo vergelijkt de aanpak met _glow in the dark_-stickers. “Ook die vangen immers het licht via luminescentie. Onze coating doet dat ook en stuurt het licht richting het kozijn naar de zonnecellen”, zegt hij.

Startup Physee maakt gebruik van de kennis die onderzoekers van de TU Delft al opdeden in het laboratorium. Momenteel werken ze aan een prototype van 50 × 50 centimeter. “We maken ook tien exemplaren van 1,8 × 1,8 meter voor onze eerste klant OVG Real Estate waar we de eerste Powerwindows testen. Het gaat om het nieuwe regionale hoofdkantoor van de Rabobank in Eindhoven. Het eerste raam is al geplaatst.”

In het kozijn van de Powerwindow zitten de zonnecellen verwerkt.

Physee, cc by 1.0.

Portemonnee

De impact van de ramen is groot, volgens Kesteloo. Een nieuw pand kan op deze manier alle elektriciteit opwekken. Bij renovaties gaat het om vijftig procent. “Kantoorpanden zijn met name geschikt. Overdag werken er mensen wanneer de zon schijnt. Het is goed voor de portemonnee. Binnen een jaar of vijf heb je de investering eruit gehaald”, zegt Kesteloo.

De glasindustrie, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars houden de verrichtingen van de Delftse startup nauwlettend in de gaten. “Maar het is een conservatieve wereld. Ze kijken de kat uit de boom. Hopelijk zorgt deze prijs voor nog meer bekendheid en nieuwe mogelijkheden”, zegt Kesteloo.

Keukenafval wordt gas

De tweede plaats ging naar de CutyTree van Green City Solutions uit Duitsland. Dat is een vier meter hoge en brede installatie die luchtvervuiling aanpakt. Citytree maakt gebruik van mos, dat de luchtvervuiling als het ware opeet. Een andere finalist die in het oog springt is HomeBiogas uit Israël, waarmee je keukenafval omzet in schoon gas om mee te koken. Meer informatie over de genomineerden vind je op de website van de Postcode Loterij Green Challenge.

ReactiesReageer