Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoera, drie nieuwe Faces of Science

James via Flickr

Hoera, Faces of Science heeft weer drie nieuwe aanwinsten! Gerben Stouten blogt over zijn dikke bacteriën die van afvalwater plastic maken, Sophie Villerius over haar onderzoek naar het Javaans in Suriname en Indonesië en Erik van der Meulen over hoe reddingswerkers omgaan met stressvolle situaties.

Het Fries van Indonesië

Sophie Villerius reist wat af om het Javaans in Suriname en Indonesie te onderzoeken. Momenteel zit ze in Yogyakarta, Java om daar het ‘Fries’ van Indonesie te doorgronden. Fries in Indonesie? Geen gekke vergelijking: in Indonesië bestaan veel verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar, elk met hun eigen cultuur en vaak ook taal. In totaal worden er ongeveer 700 talen gesproken waarvan het Javaans de grootste is. Je kunt het dus wel een beetje vergelijken met het Fries in Nederland. Sophie vertelt je niet alleen over de taal, maar ook over hoe mensen de taal gebruiken. Want ‘eten’ is op Java meer dan alleen voedsel kauwen, ontdekte Sophie. Lees hier haar interessante blog over de verschillen tussen bunkeren en dineren.

Martine Zeijlstra/Faces of Science

Emoties in enen en nullen

Kindermishandeling, slachtoffer worden van genocide, je kind, partner of ouder verliezen bij een vliegtuigongeluk. Je leest er regelmatig over in het nieuws. Maar niet alleen in het nieuws. Het zijn ook onderwerpen waar onderzoek naar gedaan wordt binnen de wereld van de victimologie. Erik van der Meulen houdt zich bezig met het enerverende werk van politieagenten en onderzoekt hoe zij omgaan met de stressvolle dingen, die ze meemaken tijdens hun dagelijks werk. Iedere dag zien agenten zaken waar ‘normale’ burgers misschien wel nooit mee te maken krijgen. En ook iedere dag moeten ze weer paraat staan, om problemen op te lossen. Soms met gevaar voor hun eigen veiligheid, zoals met het inrekenen van mensen die verdacht worden van terroristische activiteiten. Of soms waar bij ze emotioneel heftige situaties aantreffen, zoals het reanimeren van een kind.
Al die emoties vangt Erik in enen en nullen. Met zijn data en analyses probeert hij antwoord te geven op de vraag hoe het kan dat politieagenten het werk soms toch niet aan kunnen. En wie er juist wel geknipt zijn voor het politievak. Lees zijn interessante eerste blog hier

Martine Zeijlstra/Faces of Science

Dikke bacteriën maken geld van afvalwater

Gerben Stouten heeft een absurd vreemde baan, vindt hij zelf. Alles eraan is vreemd. Zo vreemd dat hij in de discotheek niet aan een leuk meisje kan uitleggen wat hij nu precies doet. “Afval uit afvalwater omzetten naar plastic!” schreeuwde hij boven de muziek uit, in haar oor.“Waaaat?” “Water, ja! Naar plastic!”
“Huh?”
In zijn eerste blog doet hij verslag van zijn poging om wetenschap onder de aandacht te brengen tijdens een bonkende beat. Lees het hier!

ReactiesReageer